Svenska Retoriksällskapet

 Praktiska tips och inspirationsmaterial om retorik, tal och personlig kommunikation

 

Presentationsteknik. Tala, agera och presentera information inför publik. Alla kan bli bättre presentatörer.

Retorik inför publik

Inom den klassiska retoriken finns en regel som säger att den största dödssynden för en talare är att vara tråkig. Se till att ha god publikkontakt och var noga med att läsa av signalerna hos deltagarna. Människors intresse och engagemang både syns och känns.

Retorik inför publik » 

Klassiska och moderna citat

Slagkraftiga, roliga, dråpliga, konstiga eller märkliga formuleringar kan vara en inspiration för dig som ska hålla ett tal, en presentation, workshop eller föreläsning.

Läs mer »

Presentationsteknik

Att tala och presentera information inför publik är många människors skräck. Med rätt kunskap är det fantastiskt roligt att tala, presentera och agera inför andra människor. Här hittar du bra böcker för dig som vill läsa om presentationsteknik på egen hand.

Böcker om presentationsteknik »

PowerPoint är ett tekniskt hjälpmedel som kan vara bra att använda i en del presentationer. Många ovana presentatörer överanvänder dock PowerPoint när de framträder inför publik i olika sammanhang.

Tala och presentera

Bra presentationsteknik kräver mer än PowerPoint. Undvik slentrianmässiga och oengagerade PowerPoint-presentationer.

Viktigt att tänka på om presentationsteknik »

 

Ska du hålla tal ...

Förmågan att hålla uppskattade tal imponerar på människor. Bra talare blir ihågkomna, omtalade och återberättade. Dåliga talare likaså, fast av andra skäl. Här finns tips på hur du håller bra tal.
Läs mer »

Kända tal

Läs och inspireras av fantastiska tal som har gått till historien. Vi presenterar tal hållna av personer som blivit kända både för sin förmåga att hålla framstående tal och för sina livsgärningar.

Läs mer »

Bröllopstal utan klavertramp

En del bröllopstal är mer pinsamma än trevliga. Vi tipsar om sådant som aldrig hör hemma i ett bra bröllopstal. Dit hör allt som har med storkar och tassande småfötter att göra. 

Ex-partners och skilsmässor hör heller aldrig hemma i ett bröllopstal. Här är olika skräckexempel som du aldrig ska använda som talare på ett bröllop.

Läs mer » 

Beröm utvecklar människor

Beröm kan skapa ett fantastiskt positivt arbetsklimat, engagemang och förebygga motsättningar på arbetsplatser. Positiva ord och beröm kan göra under på en arbetsplats. Tänk på att vara generös med att uttrycka beröm och uppskattning.

Beröm lyfter människor » 

 

Håll bra presentationer

Det kan vara enkelt att hålla riktigt bra presentationer. Här presenterar vi tio användbara knep som hjälper människor att bli bättre på presentationsteknik, särskilt om man känner nervositet inför hur man ska agera.

Bra presentationsteknik » 

Retoriklitteratur. Vi tipsar om läsvärda böcker, forskningsstudier och doktorsavhandlingar om kända och mindre retoriker.

Retorik

Retorik handlar om konsten att kommunicera och påverka människor. För att bli en riktigt skicklig retoriker krävs både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter, åtminstone om man vill utveckla stora retoriska skickligheter. Retorik är ett hantverk. För dig som vill läsa och lära mer om retorik på egen hand, tipsar vi om läsvärda retorikböcker.

Böcker om retorik och retoriker »

Att söka nytt arbete: Här finns tips kring jobbsök och karriär. Små detaljer kan ha väldigt stor betydelse i jobbansökningar.

Citat om effektivitet

Zig Ziglar: ”Många experter säger att vi borde arresteras för mord när vi slår ihjäl tiden. Vid närmare granskning är det emellertid uppenbart – att slå ihjäl tiden är inte mord. Det är ..."

Citat om yrkeslivet » 

Videoklipp

I dag är webben ett medium att räkna med för både företag och privatpersoner som vill nå ut med information.

     I Storbritannien slog Susan Boyle publiken med hämnad. På en vecka hade hennes bejublade scenframträdande visats 20 miljoner gånger, bara på YouTube.

Läs mer » 

 

Social kompetens

 

 Floskler

Utveckla din social kompetens

Personlig utveckling. Tips på böcker och artiklar om social kompetens och sociala koder. Det finns många läsvärda böcker om beteendevetenskap och konsten att skapa bra kommunikation mellan människor. Här hittar du några av dem.
Läs mer: Boktips om social kompetens »

 

Se upp för slitna floskler

Språkliga floskler. Vill du hålla bra tal eller skriva professionella texter? I så fall bör du undvika alla former av floskler. Det är fantasilösa, slitna, innehållslösa och tvetydiga uttryck, som "många bollar i luften" eller "många järn i elden".

Läs mer: Floskler » 

 Ord som påverkar ...

Retoriken kan påverka utvecklingen i världen positivt om människors kunskaper används på rätt sätt.Människor och retorik kan påverka världen med bara ord

Kloka ord. En man som går till historien med sina ord är USA:s president. I ett tal sade han nyligen: "Vårt öde skrivs inte åt oss, utan av oss. Det skrivs av människor som inte nöjer sig med världen som den är utan som har modet att bygga om världen till vad den borde vara."

Läs mer: Människor och retorik kan förändra världen »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska Retoriksällskapet ger på denna sida praktiska tips och inspiration för alla som är intresserade av retorik, presentationsteknik och personlig kommunikation. Här hittar du viktiga detaljer som lyfter dina framträdanden, oavsett om det är presentationer, tal eller andra framförande inför publik. Tala och presentera med glädje, engagemang och framgång.

Företagsutbildningar som utvecklar arbetsgrupper och organisationer

Svenska Retoriksällskapet kompetensutvecklar personal- och chefsgrupper. Våra erfarna konsulter och föreläsare utbildar och inspirerar personal- och chefsgrupper. Vi utbildar människor i bolag som vill utvecklas.

 

Hos oss hittar ni unika personalutbildningar, kurser, föreläsningar, workshops och föredrag inom retorik, presentationsteknik och kommunikation i arbetslivet. Svenska Retoriksällskapet håller också föreläsningar om utvecklande ledarskap. Vi erbjuder företagsinterna utbildningar över hela Sverige.

 

Välkommen att kontakta oss för vidare information om våra företagsutbildningar.